OIV

24.02.2022.

Predstavnici OIV-a, rukovoditelj Ureda za razvoj projekata financiranih iz EU fondova Tomislav Ignjačić, rukovoditelj Odjela za prodaju Tomislav Marić i direktor Sektora za razvoj radijskih i prijenosnih mreža Mihael Jančić, jučer su u prostorijama HGK Županijske komore Karlovac predstavili Nacionalni program razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture (NP-BBI).

Naime, u sklopu NP-BBI programa na području Karlovačke županije  60-ak naselja dobit će mogućnost pristupa širokopojasnom Internetu. Radit će se oko 150 kilometara novih i koristiti 40 kilometara postojećih trasa različite infrastrukture, a odvijat će se uglavnom uz već postojeće cestovne pravce. Završetak cijelog projekta očekuje se 2025. godine.

Osim što je od velike važnosti za cijelu Hrvatsku, projekt je od iznimnog značaja za Karlovačku županiju zbog realizacije natječaja iz Plana razvoja širokopojasne infrastrukture Karlovačke županije te je bilo nužno predstaviti projekt građevinskim tvrtkama kako bi se mogle adekvatno pripremiti za sudjelovanje u istima.

„Ovo je po svim kriterijima velik projekt, a vrijeme za provedbu je relativno kratko. Morat ćemo svi puno pokazati, i mi koji upravljamo projektnom infrastrukturom, ali i dobavljači te svi koji će sudjelovati, od lokalnih zajednica na svim razinama do građevinskih i telekomunikacijskih tvrtki koje će graditi mrežu“, naglasio je Ignjačić.

Podsjetimo, NP-BBI program podrazumijeva izgradnju pasivne svjetlovodne infrastrukture do ciljanih naselja u prigradskim i ruralnim područjima u ukupnoj dužini preko pet tisuća kilometara. Izgradnja infrastrukture u onim krajevima gdje ne postoji komercijalni interes osigurat će ravnomjeran razvoj svih krajeva diljem naše zemlje.

Ukupna financijska sredstva za provedbu programa iznose 101,4 milijuna eura, od čega će se 85 posto financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), a preostalih 15 posto osigurava RH u obliku državne potpore.

„Ovim projektom trebali bi dovesti širokopojasnu infrastrukturu što dublje u ruralne i suburbane  dijelove Hrvatske, što će, osim učinka širokopojasnog pristupa doprinijeti i socioekonomskom napretku tih krajeva. OIV se kao provoditelj projekta prihvatio izrazito zahtjevne uloge implementacije projekta na području cijele Hrvatske, praktički od Vukovara pa sve do Dubrovnika“, istaknuo je naposljetku Ignjačić.