OIV

16.03.2023.

Uz sve veću potrebu za električnom energijom, došlo je do razvitka novih poslovnih modela od kojih je virtualna elektrana jedna od inovacija koje bi trebale omogućiti učinkovitije korištenje energije.

KOER je tehnološka tvrtka koja je razvila infrastrukturu prve hrvatske virtualne elektrane, a time ujedno postala prvi hrvatski agregator koji je spona između tržišta električne energije te krajnjih korisnika koji su dio virtualne elektrane.

Otprilike godinu dana OIV je dio ovoga projekta kojim se korisnicima omogućuje prodaja viškova električne energije onda kada je ne koriste. Time postaju operatori virtualnih elektrana te im se otvara mogućnost stavljanja na raspolaganje dijela svog kapaciteta potrošnje i proizvodnje električne energije.

OIV-ovi objekti za rezervno napajanje pogona koriste dizel električne agregate koji u slučaju nestanka električne energije moraju biti u stalnoj pripravnosti za automatski start. Ova suradnja daje im drugu funkciju te se dodatnim korištenjem imovine Društva doprinosi stabilizaciji elektroenergetskog sustava. Pokretanjem tih agregata odnosno OIV virtualne elektrane ostvaruje se i određena financijska naknada.

„Prošlo je godinu dana od pristupanja KOER virtualnoj elektrani i prvog nuđenja rezervacije kapaciteta i energije uravnoteženja na tržištu. U ovih 365 dana na tržištu imali smo rezervirane kapacitete kroz 350 dana, a sedam puta je aktivirana virtualna elektrana zbog potrebe uravnoteženja. OIV sudjeluje s devet agregata u virtualnoj elektrani, a dobivenom financijskom naknadom praktički smo pokrili redovito održavanje svih naših agregata kojih je otprilike pedeset. Naš partner KOER održao je prezentacije rada virtualne elektrane i drugim potencijalnim partnerima na OIV objektima Učka, Belje „Đuro Podboj“ te Sljeme, a mi smo pritom ostvarili kontakte za moguće suradnje i ponudu naših usluga. U budućnosti očekujemo nove promjene pravila na tržištu električne energije kako bismo mogli ponuditi i veće kapacitete kroz virtualnu elektranu davanjem dodatne energije u mrežu“, naglasio je rukovoditelj Odjela za energetiku i voditelj projekta Ivica Grgić.