OIV

27.06.2024.

Ova godina donosi nam mnoštvo uzbudljivih sportskih događaja, a Olimpijske igre u Parizu svakako će biti spektakl koji će rijetki propustiti. Grad Svjetlosti okupit će najbolje svjetske sportaše, među kojima će biti i oni hrvatski, a građani naše zemlje imat će priliku njihov nastup pratiti u Ultra High Definition (UHD) načinu odašiljanja putem DVB-T2 tehnologije.

Naime, ovaj tehnološki iskorak rezultat je suradnje Hrvatske radiotelevizije (HRT) i OIV-a,  gledateljima obećava nezaboravan doživljaj sportskih natjecanja s najvišom razinom detalja, intenzivnijim bojama i poboljšanim kontrastom, a jedino što će biti potrebno jest pokrenuti pretraživanje kanala na TV prijamniku koji podržava UHD kvalitetu slike.

„Hrvatski građani dobit će priliku doživjeti Olimpijske igre 2024 iz Pariza kroz potpuno novu razinu vizualnog iskustva. Uz postojeće programe na zemaljskoj televiziji koji se odašilju u HD kvaliteti, dodat će se i novi UHD program za praćenje igara i to u najvišoj mogućoj kvaliteti slike. Važno je istaknuti kako će novi UHD program biti odašiljan sa šest OIV lokacija, pokrivajući šira područja Zagreba, Osijeka, Rijeke, Splita i Dubrovnika, a čime će se omogućiti prijam ovog sportskog događaja za više od 2,55 milijuna stanovnika Republike Hrvatske. Suradnja između HRT-a i OIV-a ključna je za uspješnu implementaciju ove tehnološke inovacije. OIV će, kao mrežni operator, osigurati potrebnu infrastrukturu i tehničku podršku za pokretanje UHD odašiljanja na DVB-T2, dok će HRT biti odgovoran za produkciju i prijenos programa. Navedeni UHD program omogućit će prikaz olimpijskih sportova s izvanrednom preciznošću, pružajući gledateljima osjećaj kao da su uživo prisutni na samom natjecanju“, rekao je direktor Sektora za strateški razvoj OIV-a Zoran Kezan.

Početak testnog odašiljanja UHD programa započet će prije početka otvaranja Olimpijskih igara, odnosno 15. srpnja 2024. te ujedno potvrđuje kako DVB-T2 ostaje dominantni način distribucije signala prema gledateljima, naglašavajući kontinuiranu važnost ove tehnologije u modernom televizijskom svijetu.

Također, UHD odašiljanje putem DVB-T2 tehnologije postavlja temelje za budućnost televizijskog prijenosa u našoj zemlji, a prijenos Olimpijskih igara u navedenoj kvaliteti slike predstavlja tehnološki napredak i dokazuje posvećenost pružanju kvalitetne usluge.