OIV

28.03.2024.

Deseta Liderova konferencija „Smart cities 2024.“ održana je 20. i 21. ožujka 2024. godine u hotelu Westin u Zagrebu te je i ovoga puta okupila velik broj gradonačelnika, predstavnika gradova i javnog sektora. U sklopu konferencije su na praktičnim primjerima prikazana razna pametna rješenja te ponuđeni odgovori na pitanja kako održivo razvijati urbane sredine koristeći se inovativnim digitalnim i zelenim rješenjima.

Osim prezentacija i predavanja, tijekom konferencije održane su i panel rasprave prilikom kojih su sudionici predstavili mogućnosti i planove koristeći pametne tehnologe u svojim poslovnim područjima. Tako je član Uprave OIV-a Denis Nikola Kulišić sudjelovao na panelu pod nazivom „Digitalna transformacija gradova – Zeleno i pametno“ osvrnuvši se na projekte koji čine infrastrukturni temelj za digitalnu tranziciju.

Na samom početku naveo primjere je dobre prakse OIV-a te kako je od pilot projekta SenzoriKa u Karlovcu uspostavljen kompletan smart city, kao i sustav obrane od poplava. Osim tog primjera Kulišić je spomenuo i druge gradove s kojima je OIV pokrenuo projekte bazirane na pametnim rješenjima poput daljinskog očitanja vodomjera u Belišću, sustava za praćenja jačine buke i kvalitete zraka s LED prikazom na frekventnoj lokaciji u Varaždinu i druge. Pritom je dodao kako je za sva pametna rješenja najveći preduvjet upravo infrastruktura koja može podržati sve dostupne usluge.