OIV

22.04.2022.

Peti forum ICT – Društvo pod nazivom „Tehnološke revolucije i transformacija hrvatskog društva u 21. stoljeću“ održan je jučer u Hotelu International u Zagrebu u organizaciji Instituta za europske i globalizacijske studije. Sudionici su u raspravama nastojali prikazati kako informacijsko-komunikacijske tehnologije utječu na transformaciju društva te koja je uloga znanstvene zajednice, IT kompanija i države u oblikovanju javnih politika u odnosu na ICT sektor.

U sklopu Foruma član Uprave i glavni direktor za tehniku i IT OIV-a Denis Nikola Kulišić sudjelovao je na panelu “5G mreža i tehnološki napredak Republike Hrvatske i Europske unije” kroz koji se osvrnuo na pogodnosti koje donosi nova tehnologija te na otvaranje velikih mogućnosti ne samo u gospodarstvu nego i u različitim područjima ljudskog života.

„5G mreža nudi ogromne mogućnosti i prilike koje će nam svima olakšati život, bilo da se radi o pojedincu ili društvu u cjelini. Ulaganjem u nove tehnologije potiče se rast BDP-a, koji bi svima nama trebao biti interes“, rekao je Kulišić na početku rasprave.

Po pitanju trenutnog stanja izgradnje mreže u  Republici Hrvatskoj sudionici su se osvrnuli na izazove koji stoje na putu postavljanja iste te se složili s činjenicom da je uspostava noviteta dio tehnološkog napretka i stepenica koju je teško preskočiti.

„Nepoznavanje nove tehnologije dovelo je do usporavanja procesa na samom početku izgradnje mreže te je potrebno educirati zajednicu i lokalnu samoupravu i  predstaviti sve pogodnosti koja nam nova tehnologija nudi“, istaknuo je Kulišić.

Sudionici rasprave zaključili su da 5G tehnologija nudi nove mogućnosti te će biti ključna za daljnji razvoj globalnog gospodarstva u narednom desetljeću.

„OIV vidi mogućnost u nadogradnji svojih usluga za postojeće i buduće klijente stoga je pokrenuo vlastite projekte kako bi proširio ponudu vezanu uz šire područje elektroničkih komunikacija i infrastrukture. Tako OIV dodatno nudi i usluge u području IoT-a te 5G privatne mreže“, kazao je Kulišić.

U predstavljanju izgradnje mreže nadovezao se na NP-BBI program koji se odnosi na izgradnju nacionalne agregacijske širokopojasne infrastrukture do ciljanih naselja u ruralnim i prigradskim područjima Republike Hrvatske. „To je program sufinanciran od strane Europske unije i primjer kojim se nudi praćenje suvremene tehnologije i razvoja u područjima manje naseljenosti, a kako bi se svima ponudile jednake mogućnosti pristupa internetu“, istaknuo je.

Na panelu su, uz Denisa Nikolu Kulišića, sudjelovali Boris Drilo iz Hrvatskog Telekoma, Goran Mirković iz AVL-a, Tonko Obuljen iz HAKOM-a te Tomislav Makar.