OIV

05.10.2022.

Glavni savjetnik za tehniku OIV-a Tigran Vržina održao je izlaganje „DAB+ u Hrvatskoj“ na 19. po redu međunarodnoj konferenciji naziva „Trenutni i budući regulatorni izazovi, usaglašavanje sa europskim regulatornim okvirom“ koja se održala u Budvi je od 26. do 28. rujna 2022. godine.

Kroz prezentaciju i raspravu koja je uslijedila prikazan je tijek implementacije DAB+ digitalnog radija u Hrvatskoj od početnog testnog razdoblja preko današnjeg regularnog, komercijalnog rada pa do sljedećih koraka u razvoju ovog medija, kao i izazovima koji stoje na putu.

Također, stručnjaci iz nacionalnih regulatornih tijela, operatora i međunarodnih institucija podijelili su  vlastita iskustva vezana uz implementaciju 5G-a, povećanje dostupnost mreža i kvalitete usluga, digitalnu transformaciju i razvoj širokopojasnog pristupa i elektroničke komunikacijske infrastrukture, sigurnost elektroničkih komunikacijskih mreža i servisa te uvođenje i izazove implementacije digitalnog radija s posebnim osvrtom na praksu i usuglašavanje s europskom regulativom u navedenim  područjima.

Ova konferencija u organizaciji  Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) iz Crne Gore postala je jedan od vodećih skupova regulatora iz zemalja centralne i jugoistočne Europe na kojoj se raspravlja o različitim aspektima regulacije tržišta elektroničkih komunikacija. Ove je godine okupila oko 150 sudionika iz čak 15 zemalja, od čega predstavnike 13 nacionalnih regulatornih agencija i tri međunarodne institucije (ITU, WorldDAB, RCC).