OIV

09.10.2023.

Povodom obilježavanja 32. obljetnice utemeljenja Samostalne psunjske satnije 121. brigade Hrvatske vojske Nova Gradiška, u nedjelju 8. listopada 2023. su uz OIV-ov odašiljač na Psunju položeni vijenci i zapaljene svijeće kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima.

Izaslanik Uprave OIV-a Saša Radulić u svom je obraćanju podsjetio na zbivanja iz vremena Domovinskog rata te događaje vezane uz obranu ovog područja uz odašiljački objekt Psunj. Naveo je kako je obrana tog dijela naše zemlje u vrijeme rata imala strateški značaj prije svega zbog položaja Psunja i njegovih obronaka preko kojih se neprijatelj pokušao približiti Novoj Gradiški s namjerom okruženja i osvajanja grada. Također je istaknuo kako su tadašnja djelovanja psunjske satnije pridonijela obrani planine, ali i odašiljača te sprječavanju neprijatelja da ga osvoji i onesposobi. Objekt je ostao neoštećen te se tijekom rata  s njega bez prekida nastavilo odašiljanje tv i radijskog signala i na taj način omogućilo održavanje prijeko potrebne komunikacije za vrijeme ratnih zbivanja.

Obrana ovog teritorija, osim za lokalno područje imala je i veliki značaj za Republiku Hrvatsku, ali ista nije prošla bez žrtava jer je tijekom akcija poginulo petnaest, a ranjeno više od trideset pripadnika Samostalne psunjske satnije.

„Prisjećajući se svih zbivanja koji su se ovdje odigrali tijekom ratnih godina, želimo staviti naglasak da su ljudi poput vas, hrabri branitelji, omogućili da sloboda i istina prevladaju. Vaša predanost i hrabrost nisu samo simbol obrane gradova i domovine, već i svjetionik nade i inspiracije za buduće generacije“, rekao je Radulić u svom obraćanju te ujedno svim prisutnima izrazio poštovanje i zahvalnost u ime Uprave i zaposlenika OIV-a.

Svečanom obilježavanju su uz članove obitelji poginulih branitelja i predstavnike OIV-a prisustvovali pripadnici 121. brigade, predstavnici Općine Cernik i udruga proisteklih iz Domovinskog rata te članovi civilnih udruga.