OIV

05.06.2023.

U Crnoj Gori je od 31. svibnja do 2. lipnja 2023. održana MBT konferencija u organizaciji Radio difuznog centra Crne Gore. Skup je ove godine po 19. put okupio regionalne radiodifuzne organizacije i proizvođače odašiljačke opreme te svim sudionicima ponudio mogućnost prezentiranja razvojnih postignuća inovativnih trendova razvijenih unutar kompanija.

Konferenciju je pozdravnim govorom otvorio predsjednik MBT udruge Tigran Vržina, a istaknute teme o kojima se raspravljalo bile su emisijska infrastruktura i spektar, 5G emitiranje te DAB+ digitalni radio, a raspravljalo se o energetskoj učinkovitosti i smanjenju CO2, automatizaciji, alternativnim izvorima energije te aktualnoj inicijativi zaštite UHF spektra.

U sklopu konferencije Radovan Lovasić, viši stručnjak za odašiljačke sustave predstavio je pilot projekt OIV 5G Broadcast koji je pokrenut u suradnji s RTV Slovenijom. U okviru projekta emitira se video sadržaj s lokacija Sljeme i Sveta Gera (Trdinov vrh) na 42. kanalu UHF-a. „Za testiranje prijma koristimo SDR prijamnik i 5G MAG open-source SW jer je trenutna ponuda kompatibilnih mobilnih uređaja slaba i cjenovno relativno nepovoljna. Uz pomoć Precisionwave prijamnika i Kathrein Signal Analyser-a izvodimo mjerenja razina i kvalitete putem kojih ćemo dobiti rezultate za konačnu analizu“, rekao je Lovasić te naglasio kako je za unaprjeđenje ove tehnologije ključan razvoj cjenovno dostupnih mobilnih uređaja koji mogu potaknuti interes mobilnih operatera i pružatelja video sadržaja.

Predstavljanje DAB+ platforme u Republici Hrvatskoj Bruno Cigrovski, rukovoditelj Odjela za odašiljačke sustave započeo je opisom stanja radijskog tržišta. Naglasio je kako je digitalni radio u našoj zemlji započeo testnim odašiljanjem koje je trajalo oko četiri godine, a čiji je cilj bio popularizirati novu digitalnu platformu i na taj način pridružiti Hrvatsku većini europskih zemalja u kojima je prisutan digitalni radio. „Prelaskom na komercijalni rad OIV je povećao broj odašiljačkih lokacija pa je trenutna pokrivenost DAB+ signalom u našoj zemlji više od 96 % stanovništva, a pokrivenost autocesta 93 %. Nakon dodijeljenih koncesija za obavljanje djelatnosti pružanja medijske usluge DAB+ digitalnog radija trenutno imamo tri programa koji se emitiraju na nacionalnoj te dva na regionalnoj razini. Nakon provedenog drugog kruga natječaja uskoro se očekuje ulazak dodatna dva programa na nacionalnoj i jedan na regionalnoj razini“, istaknuo je Cigrovski. U nastavku je primjerima iz prakse prikazao segmente marketinške kampanje od njezinih početaka do danas te opisao suradnju s Centrom za vozila Hrvatske s kojim smo od 2021. godine do danas proveli nekoliko anketa i istraživanja o udjelu DAB+ prijamnika u vozilima. Svoje izlaganje završio je novostima kojima OIV i dalje nastavlja unaprjeđivati platformu kroz projekt DAB+ radiodifuzije u cestovnim tunelima.

Iduće godine zemlja domaćin održavanja 20. međunarodne stručne konferencije MBT bit će susjedna nam Slovenija.