OIV

Toranj Sljeme

Prepoznatljivi simbol Zagreba i jedna od naših najvažnijih odašiljačkih lokacijaToranj Sljeme zaštitni je znak Medvednice i najviša točka iznad grada Zagreba sa čijeg se vidikovca pruža panoramski pogled na cijeli grad i Zagrebačku goru. Gradnja tornja započela je 1973. godine i trajala je sve do 1976. kad je započeo s radom na 50. obljetnicu radija i 20. obljetnicu televizije.


Već sa auto-ceste iz velike daljine, prva znamenitost koju ugledamo na putu prema Zagrebu je toranj s antenom na vrhu koji se stopio sa planinom. Izgrađen je od armiranog betona i čelika na najvišoj točki Medvednice na 1031 metara nadmorske visine i osnovna namjena mu je pružanje usluga odašiljanja televizijskog i radijskog signala koji su danas prošireni dodatnim OIV uslugama.  Sa Tornja Sljeme prvo su se odašiljala dva televizijska programa (TVZ1 i TVZ2) i tri radijska programa (Radio Zagreb 1, 2 i Radio Sljeme).

Osim toga, toranj je od samih početaka bio odredišna točka mnogim planinarima, zaljubljenicima u prirodu, skijašima i rekreativcima koji su na svojim posjetima Medvednici mogli uživati u pogledu.

Toranj je 16. 9. 1991. višekratno raketiralo zrakoplovstvo JNA projektilima čime je došlo do prekida emitiranja HTV-a, što je brzo popravljeno. Nakon osamostaljenja Hrvatske bio je u podijeljenom vlasništvu OIV-a i T-HT-a, a 2017. godine prelazi u stopostotno vlasništvo OIV-a.

Zanimljivosti o Tornju Sljeme

92 m

visina tornja s krovom

169 m

ukupna visina tornja

83 m

visina do vidikovca

75 m

visina do restorana

Toranj budućnosti

U lipnju 2019. godine započeli smo obnovu vanjskog dijela Tornja Sljeme kako bismo ponovno otvoriti vrata posjetiteljima s ciljem da im ponudimo dodatne sadržaje koji će ispričati priču s najljepšim pogledom na grad Zagreb.

Ovaj put za goste smo predvidjeli nezaboravne sadržaje koji uključuju rotirajući restoran, otvoreni i zatvoreni vidikovac, suvenirnicu i muzej koji će biti dostupni posjetiteljima otprilike u isto vrijeme kad i sljemenska žičara.

"U potpunosti ćemo obnoviti toranj i uvesti sadržaje koji će biti otvoreni za posjetelje. Dolazak na Sljeme i posjet vidikovcu na 81 m visine pružiti će vam nezaboravni panoramski pogled na Zagreb i Zagorje."

Budući da se odašiljači danas podešavaju daljinski, više nema potrebe za dodatnom opremom i djelatnicima na toj lokaciji. Kuća smještena pored tornja u kojoj su boravili djelatnici OIV-a preuredit će se u sklopu obnove. Na gornjem katu objekta su bili apartmani koji će se preurediti za noćenje, a u donjem dijelu bit će smješten Muzej OIV-a koji će ujedno biti i prostor za sastanke i edukacije za djecu.

Sadržaji za posjetitelje u obnovljenom Tornju

Rotirajući restoran

Vidikovac (otvoreni i zatvoreni)

Suvenirnica

Muzej OIV-a