OIV

OIV toranj Sljeme

Prepoznatljivi simbol Zagreba i jedna od naših najvažnijih odašiljačkih lokacijaOIV toranj Sljeme zaštitni je znak Medvednice i najviša točka iznad grada Zagreba sa čijeg se vidikovca pruža panoramski pogled na cijeli grad i Zagrebačku goru. Gradnja tornja započela je 1973. godine i trajala je sve do 1976. kad je započeo s radom na 50. obljetnicu radija i 20. obljetnicu televizije.


Već sa autoceste iz velike daljine, prva znamenitost koju ugledamo na putu prema Zagrebu je toranj s antenom na vrhu koji se stopio sa planinom. Izgrađen je od armiranog betona i čelika na najvišoj točki Medvednice na 1031 metara nadmorske visine i osnovna namjena mu je pružanje usluga odašiljanja televizijskog i radijskog signala koji su danas prošireni dodatnim OIV uslugama. Sa OIV tornja Sljeme prvo su se odašiljala dva televizijska programa (TVZ1 i TVZ2) i tri radijska programa (Radio Zagreb 1, 2 i Radio Sljeme).

Osim toga, toranj je od samih početaka bio odredišna točka mnogim planinarima, zaljubljenicima u prirodu, skijašima i rekreativcima koji su na svojim posjetima Medvednici mogli uživati u pogledu.

Toranj je 16. 9. 1991. višekratno raketiralo zrakoplovstvo JNA projektilima čime je došlo do prekida emitiranja HTV-a, što je brzo popravljeno. Nakon osamostaljenja Hrvatske bio je u podijeljenom vlasništvu OIV-a i T-HT-a, a 2017. godine prelazi u stopostotno vlasništvo OIV-a.

Zanimljivosti o OIV tornju Sljeme

92 m

visina tornja s krovom

169 m

ukupna visina tornja

83 m

visina do vidikovca

75 m

visina do restorana

Obnova tornja

U lipnju 2019. godine započeli smo obnovu vanjskog dijela OIV tornja Sljeme kako bismo ponovno otvoriti vrata posjetiteljima s ciljem da im ponudimo dodatne sadržaje koji će ispričati priču s najljepšim pogledom na grad Zagreb.